بشیراسماعیلی کارشناس سیاست خارجی و روابط بین الملل در گفتوگو با قدس آنلاین به مساله خروج آمریکا از عراق و سفر آقای مصطفی الکاظمی به آمریکا اشاره کرد و در این باره گفت: بر اساس دو سند پیشین استراتژی امنیت ملی آمریکا ، این کشور در سالهای پیش روی باید نیروهای خود را از غرب آسیا خارج و به تدریج به شرق آسیا انتقال دهد. این مهم برای مهار قدرت رو به فزونی چین و مهار نفوذ این کشور در منطقه پاسیفیک صورت خواهد گرفت .
وی در این باره خاطر نشان کرد: ارتش آمریکا به واسطه حجم بالای هزینهها و نیاز به لجستیک سنگین ، امکان ادامه حضور همزمان در شرق و غرب آسیا را ندارد و باید در این مورد اهمیت سنجی کند. خروج نیروهای آمریکا از افغانستان و اینک برنامه ریزی برای خروج از عراق نیز در همین راستا صورت می پذیرد .
کارشناس مسائل بین الملل درباره از دست رفتن اهمیت غرب آسیا برای آمریکا به چند دلیل خاص گفت: غرب آسیا به علاوه، اهمیت پیشین خود را برای آمریکا از دست داده است . خودکفایی این کشور در تولید نفت و امکان صادرات آن در آینده که به واسطه استخراج نفت شیل در آمریکا حاصل شده ، از اهمیت راهبردی این منطقه کاسته است .
وی در این باره تصریح کرد: البته آمریکا هنوز منافع قابل توجهی در غرب آسیا و به ویژه خلیج فارس دارد از جمله تضمین مبادله نفت با دلار و جلوگیری از نفوذ رقبایی مثل چین و روسیه و مهار نفوذ جمهوری اسلامی ایران اما چین هم به عنوان آلترناتیو هژمون آمریکا بایستی از دیدگاه آنها مهار شود .
بشیر اسماعیلی درباره تاثیرات خروج آمریکا از عراق در این کشور خاطر نشان کرد: با خروج نیروهای آمریکا از عراق ممکن است این کشور دستخوش نابسامانی شود، ساخت این کشور به طوری است که از اقوام و مذاهب مختلفی به وجود آمد و پتانسیل تجزیه شدن را دارد .اما در عین حال نیروهای آمریکایی هم در این سال ها جز بسط ناامنی و تنش در عراق کاری نکردهاند . اینک خروج آمریکا از عراق هم میتواند چالشی سر راه آینده کشور باشد هم میتواند به فرصتی مغتنم برای وحدت ملی این کشور بدل شود .
کارشناس سیاست خارجی در خصوص عدم کمک آمریکاییها در خروج داعش از عراق به مردم این کشور گفت: در ماجرای داعش، آمریکایی ها عملاً نتوانستند کمکی به عراق کنند و نیروهای حشد الشعبی به همراه کمک مستشاری ایران بود که به مهار داعش انجامید .در آینده خروج آمریکا از عراق نیز، شیعیان این کشور نقش بسیار مهمی در حفظ ثبات و امنیت ملی عراق بر عهده خواهند داشت .
وی در پایان خاطر نشان کرد: در اصل حضور نیروهای آمریکایی در منطقه نه به هدف خدمت به کشور ها و تامین ثبات آنها بلکه در راستای منافع ملی آمریکا صورت می گرفت که بعضا در گرو نا امن کشور ها بود. لذا با خروج این نیروها ، فرصتی تاریخی نصیب کشور هایی مثل عراق می شود که روی پای خود ایستاده و چشم امید از بیگانگان بردارند، امری که سالهاست پس از انقلاب اسلامی در ایران محقق شده و اینک به مقتدر ترین کشور منطقه بدون نیاز به حمایت آمریکایی ها تبدیل گردیده است، این مهم میتواند الگوی کشور های دیگر در راستای حرکت به سوی استقلال ملی واقع شود.
انتهای پیام/
نظر شما